preskoči na sadržaj

Tehnička škola Virovitica

Login

Potvrde

Dragi učenici,

na poveznici

 https://potvrde.skole.hr/login

 koristeći svoj AAI@EduHr identitet

možete preuzeti i ispisati

potrebne potvrde.

    
        

 
Raspored zvonjenja


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 4. 2011.

Ukupno: 501594
Ovaj mjesec: 1197
Ovaj tjedan: 519
Danas: 37
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Promišljanja o kruhu
Autor: Tanja Kolar Janković, 18. 10. 2023.


Promišljanja o kruhu koja su zapisali učenici 1. M na satu hrvatskoga jezika.

Kruh je glavni dio svakog stola. Jedemo ga svaki dan. Bez njega neki ne mogu zamisliti dan. Nažalost, u svijetu je puno gladnih. Gledamo svaki dan kako većina ljudi baca kruh, umjesto da ga pojedu. Mislim da bi višak hrane kao i kruh trebali donirati u pučke kuhinje. Tada bi pomogli svima, a i mislim da bi se bolje osjećali. (Ružica Nerovčić)

 

Kruh je dar od Boga i moramo ga jesti i poštivati. Kruh predstavlja simbol obilja i blagostanja, trebamo ga cijeniti jer je važan izvor energije. Isus je rekao da je kruh njegovo tijelo, jako je važan u kršćanstvu. Trebamo uživati u njegovom okusu kad ga jedemo jer ima dosta gladnih ljudi na svijetu koji su željni kruha. (Gabrijel Dubaić)

 

Kruh neki smatraju kao mješavinu sastojaka, formiranu u oblik i ispečen. Ne samo kruh nego i sve plodove zemlje, svu hranu moramo poštivati. Da nema hrane, ne bi bilo ni nas. U današnje vrijeme sve to tako olako shvaćamo i iskorištavamo. Hranu previše bacamo, dok neki nemaju ni mrvicu. Umjesto da hranu kupujemo i spremamo izvan svojih potreba, mogli bismo tu hranu donirati. Ukoliko nekome to nije opcija, i sami možete vidjeti koliko napuštenih životinja ima, njima će biti korisnije nego da bacimo tu hranu. Hrana je dar koji trebamo poštivati i cijeniti. (Dora Tunić)

 

Hranu koju svakodnevno konzumiramo predstavlja blagoslov koji često uzimamo zdravo za gotovo. No, trebali bismo se često podsjećati koliko trebamo biti zahvalni na plodovima koje nam zemlja pruža. Svaki obrok je prilika za zahvalnost, jer sjetimo se onih koji nemaju tu privilegiju i mogućnost. Pa tako obilježavamo i Dane kruha kako bi proslavili i obilježili važnost hrane, posebno kruha u našim životima. Moramo biti zahvalni i svjesni na tome što imamo. (Evelin Grubić)

 

Kruh je jako fin i jedem ga uz skoro svako jelo - u sendviču, s paštetom ili s maslacem je još bolji. Nema boljeg kad baka napravi domaće kiflice, lepinje, buhtlice ili štrudle. Hranu nikada ne bacam jer volim jesti. (Karlo Pernar)

 

U današnjem životu, često zaboravljamo cijeniti jednostavne radosti poput mirisa svježe pečenog kruha. Dani kruha su prilika da se podsjetimo važnosti ovog osnovnog prehrambenog proizvoda. No, dok uživamo u mekoći kore i slasnom okusu vrijedno je razmisliti o tome koliko se kruha svakodnevno baca. Ovaj obrok koji je bio temelj naših stolova stoljećima često završava nepravedno nepoštovano. Možda je vrijeme da promislimo o našim navikama, odmjerenosti u konzumaciji, i kako možemo smanjiti bespotrebni otpad hrane. Danas, kada se čini da nam je sve lako dostupno, vrijedno je prisjetiti se vrijednosti svakog zalogaja kruha i naučiti cijeniti i poštovati taj jednostavni, ali neizmjerno važan dar koji nam život pruža. (Lana Uvalić)

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju