preskoči na sadržaj

Tehnička škola Virovitica

Login
Tražilica
UPISI

    
        

 
Raspored zvonjenja


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 4. 2011.

Ukupno: 279110
Ovaj mjesec: 1585
Ovaj tjedan: 135
Danas: 27
Raspored konzultacija za učenike završnih razreda

 

 

Profesor/profesorica

Prijepodnevna smjena Poslijepodnevna smjena
BANDIĆ, Margareta 7. sat 7.sat
DAVIDOVIĆ, Dino srijeda 15.00-16.00 srijeda 12.15-13.00
DAVIDOVIĆ, Rozalija petak 7. sat petak 7. sat
STOJEVSKI, Darko ponedjeljak 12.00-13.00 ponedjeljak 12.00-13.00

 

Kako prevladati ispitnu tjeskobu
Tanja Kolar / datum: 2. 10. 2017. 12:30

Vodič Kako prevladati ispitnu tjeskobu namijenjen je učenicima i studentima. Ispitna tjeskoba može biti ozbiljna prepreka na putu ostvarenja obrazovnih ciljeva i stoga je potencijalna opasnost za mentalno zdravlje. Ovaj vodič pomaže osvijestiti važnost razvijanja tolerancije na stres i frustraciju u pripremanju za polaganje ispita te poučava navikama i vještinama koje učenicima u tome mogu pomoći. Autori vodiča su Siniša Brlas, prof.  i Ivana Martinušić, mag. psych. Vodič možete besplatno preuzeti u prilogu...


[OPŠIRNIJE]Facebook i zaštita privatnosti
Tanja Kolar / datum: 9. 5. 2012. 15:44

Društvena mreža Facebook  pruža velik broj mogućnosti, kao što su povezivanje i socijalizaciju s ljudima, grupiranje po interesima, dijeljenje fotografija, masovno komuniciranje… Putem Facebooka moguće je i objavljivati video zapise, tekstove, komentirati, priključiti se određenoj grupi, igrati razne igrice te još mnogo toga.
 


Ujedno, registracija na Facebook je vrlo jednostavna i slobodna za sve koji imaju adresu elektroničke pošte i stariji su od 13 godina. Vjerujemo da i vi imate Facebook profil i da vas vesele mogućnosti koje pruža Facebook. No, potrebno ga je znati odgovorno i sigurno koristiti. Imati određenu disciplinu u ponašanju kako stvari ne bi krenule u krivom smjeru… (Lj. Čulina)

Nacionalni CERT objavio je brošuru o zaštiti privatnosti na Facebooku.

Cjelokupni tekst možete preuzeti ovdje!


[OPŠIRNIJE]Metodologija izrade završnog rada
Kristina Golubić / datum: 1. 2. 2011. 08:40

[OPŠIRNIJE]Kako se suočiti s nervozom pred ispit?
Kristina Golubić / datum: 25. 1. 2011. 14:52

Normalno je osjećati nervozu pred ispit. Međutim, previše tjeskobe pred ispit može rezultirati panikom i ispodprosječnim rezultatima. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako se suočiti s nervozom pred ispit i pobijediti je.


[OPŠIRNIJE]Kako pisati esej
Kristina Golubić / datum: 2. 12. 2010. 16:43

Prilikom pisanja eseja učenici moraju pripaziti na sljedeće:

 • moraju pisati o zadanoj temi
 • ne smiju pisati u obliku pjesme
 • moraju se pristojno izražavati
 • na esejima ne smije biti nikakvih crteža ili kakvih drugih nepotrebnih znakova
 • učenici eseje pišu nalivperom kemijskom olovkom crne ili plave boje

 

Tijekom pisanja eseja od učenika se očekuje:

 • da pokažu razumijevanje sadržaja i namjene ponuđenoga teksta
 • da mogu  primijeniti književnoteorijske pojmove tumačeći ponuđeni tekst
 • da mogu napisati strukturirani tekst u zadanome vremenu i zadanome broju riječi
 • da pišu standardnim hrvatskim jezikom, gramatički i pravopisno točno
 • da se izražavaju jezgrovito, smisleno, jasno, cjelovito i stilski prikladno
 • da su sposobni uredno i čitljivo pisati.

[OPŠIRNIJE]6 koraka do dobre debate
Kristina Golubić / datum: 30. 11. 2010. 13:52

Debatiranje podrazumijeva raspravu s jasnim argumentima za i protiv nekog problema, pitanja ili teme. Uspješno debatiranje temelji se na dobrim argumentima i uvjerljivosti, a cilj je uvjeriti ostale da su upravo vaši pogledi na specifičnu temu ispravni.

 

Koraci debatiranja:

1. Istraživanje

Kako bi dodatno potkrijepio svoje poglede, istraži temu o kojoj ćeš govoriti, odnosno raspravljati. Dobro je potvrditi svoj govor utvrđenim i općeprihvaćenim činjenicama jer time ono što izražavaš ostaje više od iznošenja pukog subjektivnog mišljenja.


2. Logika

Koristi logiku kako bi razvio svoju argumentaciju i iznio svoje stajalište i ideje. Svaku novu ideju koju iznosiš logički nadoveži na one prethodno iznesene. Tako razvijaš priču te potkrijepljeno širiš svoj odgovor.


3. Protuargumenti

Uvijek je dobro biti pripremljen pa stoga unaprijed promisli moguće protuargumente za ono što iznosiš. Na taj te način protivnička strana neće uhvatiti nespremnoga.

4. Otvorenost

Budi otvoren i spreman promijeniti svoje mišljenje ako te druga strana u raspravi uvjeri da je tvoj argument nepotpun ili neodgovarajući.
 

5. Pravo na mišljenje

U žaru rasprave lako je izgubiti prisebnost i napasti drugu osobu zato što ima drugačije mišljenje od tvog. Stoga je nužno imati na umu da svi imaju pravo na svoje mišljenje i to što ga imaju ne znači ništa loše.
 

6. Usredotočenost

Ostani usredotočen na temu debate i ne zastranjuj u druga područja. Čini se očitim, ali je tome lako popustiti tijekom debatiranja.


[OPŠIRNIJE]8 koraka do dobrih rezultata na ispitu
Kristina Golubić / datum: 30. 11. 2010. 13:43
1. Prije nego što počnete rješavati zadatke, pročitajte cijeli ispit

Vrlo je korisno pročitati cijeli ispit prije nego ga počnete rješavati. Tako se dobro stječe dojam o pitanjima te predodžba o tome kako što uspješnije rasporediti vrijeme koje vam je na raspolaganju.
 

2. Pažljivo birajte

Nakon što ste na početku pročitali sva pitanja i stekli dojam o njima, korisno je odvojiti još koju minutu kako biste procijenili za koja ste pitanja najbolje pripremljeni i na koja možete najbolje odgovoriti. Brzopleta procjena i nesistematično odgovaranje na pitanja može vas koštati ocjene.
 

3. Prije pisanja prvo promislite odgovor

Ispitivači tvrde da je vrijeme uloženo u planiranje odgovora važan faktor uspješnog odgovaranja. Dobar plan i promišljeni odgovori dobar su put ka boljoj ocjeni. Ponekad je korisno podcrtati ključne riječi u pitanju te zabilježiti koliko bodova pitanje nosi. Ovo može poslužiti kao vodič za to koliko vremena utrošiti na pojedino pitanje.
 

4. Precizni podaci i jasni argumenti

Dobro je podsjetiti se i provjeriti jesu li svi nužni argumenti, detalji i podaci (godine, imena, nazivi i sl.) navedeni u odgovoru. Naime, nerijetko se u pisanju podužih odgovora zaborave ovi ključni elementi.
 

5. Pišite uredno

Potrudite se da rukopis bude čitak i uredan. Valja zapamtiti da profesori čitaju i ocjenjuju stotine ispita – sigurno im ne želite dati razloga da ti daju nižu ocjenu samo zato što je ono što ste napisali nečitko.
 

6. Pratite vrijeme

Vodite računa o vremenu tijekom ispita. Vrlo je korisno već na samom početku znati, odnosno planirati, koliko ćete vremena potrošiti na svakom pitanju te se držati tog rasporeda do kraja ispita.
 

7. Odgovorite na sva pitanja

Ovo sigurno zvuči vrlo jednostavno i jasno, ali mnogo je učenika koji ne pročitaju sve upute i pitanja ili temeljito provjere zadnju stranicu ispita, što također može utjecati na bodove i ocjenu.
 

8. Iskoristite ponavljanje pred ispit

Sigurno ćete s učiteljima i nastavnicima proći kroz gradivo prije samog ispita. Iako vrlo vjerojatno nećete dobiti ista pitanja tijekom ispita, ono što je naučeno kroz vježbu i ponavljanje vrlo je korisno. Jednako su tako korisne i poučne greške koje su učinjene tijekom tog vježbanja i pripremanja.

 


[OPŠIRNIJE]Savjeti za brzo čitanje
Kristina Golubić / datum: 30. 11. 2010. 13:35

Često dobijete mnoštvo knjiga kako bi pripremili referat, seminarski rad ili napisali esej, iako je jasno da zaista nemate vremena pročitati sve što se nalazi na popisu literature. Međutim, možda ipak nije nužno temeljito pročitati stranice preporučenih knjiga. Umjesto toga, brzo čitanje može uvelike pomoći – jednostavno pregledajte, odnosno pročitajte, svaki drugi red i uvježbajte svoje oči da se fokusiraju samo na ključne riječi, one koje su zaista relevantne za vaš rad.

Kad god se oči čitača zaustave na nekoj riječi, to se zove „fiksacija“. Većina ljudi se pritom usredotoči na jednu riječ u redu. To je dovoljno da se stekne predodžba o tome je li knjiga, članak ili odlomak koji se čita zaista bitan za ono zbog čega ga čitamo.


Savjeti za brzo čitanje:

 1. Nemojte se fokusirati na svaku riječ, već grupirajte/riječi ovako/zajedno.
 2. Koncentrirajte se na to da ne mičete ustima dok čitate jer to redovito usporava čitanje.
 3. Jasno definirajte razlog zbog kojeg čitate knjigu. Što je ono što zaista tražite? Odgovor na ova pitanja će vam uštedjeti vrijeme dok letimično pregledavate tekst.
 4. Ako svaki dan provedete samo par minuta pokušavajući čitati brže nego li to uobičajeno činite, uskoro ćete sigurno postati brži u čitanju.
 5. Ako vam je teško duže vremena održati koncentraciju dok pokušavate brzo čitati, u početku brzo čitanje vježbate 5 do 10 minuta, a potom postepeno produljujte vrijeme posvećeno ovoj vježbi.
 6. Postoje i knjige koje vam mogu pomoći u vježbi usavršavanja brzog čitanja. Stoga je najbolje da se obratite svom nastavniku ili nastavnici ili osoblju u školskoj ili gradskoj knjižnici, koji će vam sigurno znati pomoći.

[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju