2020-12-12 22:34:32

Održana online tribina ''I ja znam, i mene se pita''

U utorak, 8 prosinca 2020., održana je online tribina kao završna aktivnost u sklopu projekta Foruma za slobodu odgoja ''I ja znam, i mene se pita'' - programa osnaživanja učenika i učenica za aktivniju participaciju u školi i lokalnoj zajednici.  Učenice Tehničke škole Virovitica i partnerske škole X. gimnazije ''Ivan Supek''  predstavile su svoje projekte na kojima su marljivo radili od prošle školske godine. Tehničku školu predstavljale su učenice Androniky Mandić, Klara Medved i Lea Jurišić, ravnatelj Ivan Kućan, prof., psihologinja Melita Majurec, prof. i koordinatorice Gabriela Tomljanović, prof. i Ivana Vlaisavljević, prof. koji su detaljno objasnili korake od planiranja, pokretanja i ostvarivanja projekata u školi do prepreka  i nedoumica s kojima su se suočavali tijekom cijelog procesa.

Nakon online fokus grupa i početne edukacije navedene su škole uočile probleme i izazove u školskoj i lokalnoj zajednici osmislilieprojektne ideje koje su uspješno  ostvarene uz pomoć nastavnika i ravnatelja.  Naravno, to su na tribini jasno prezentirali i pokazali kako učenici itekako mogu svojim idejama i kreativnošću biti pokretači promjena i aktivni članovi školske zajednice.

Od dvadeset osam zainteresiranih učenika iz Tehničke škole Virovitica, devet je  učenika izravno sudjelovalo u projektu i to zbog strogih epidemioloških mjera i činjenice da su  zbog toga svi sudionici trebali biti iz istoga razreda.  Tako su učenici 3. M razreda preuzeli projekt i  kao najveći problem u školi identificirali staru školsku kantinu te neiskorišten prostor izvan nje. Osmislili su dvije projektne ideje ''Obnova kantine'' i 'Uređenje vanjskoga okoliša kantine'' te su ih predstavili ravnatelju Ivanu Kućanu, prof. i stručnoj službi škole. Učenici su imali i pomoć nastavnika Jasmine Fijale, dipl. inž. i Dine Davidovića, dipl. inž. koji su  dali svoja stručna mišljenja i prijedloge za ostvarivanje projekata. Nakon manje od dva mjeseca od predstavljanja projektnih ideja, školska kantina je pri kraju obnove, a kavu i prve sendviče očekujemo početkom drugog polugodišta. Isto tako, plan je i uređenje vanjskoga okoliša kantine do početka iduće školske godine. Partnerstvo u projektu financijski je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 2,550.00 kn.  S obzirom na to da su građevinski i drugi radovi na kantini daleko premašili taj iznos, škola je uz potporu osnivača Virovitičko-podravske županije u cijelosti osigurala sredstva za dovršetak projekta.

Čestitamo svim učenicima i nastavnicima  koji su svojim prijedlozima, idejama  i savjetima  pridonijeli pokretanju i realiziranju ovih projekata.  Nadamo se da će ih u budućnosti biti još jer se upravo ovim projektima pokazalo da učenici mogu biti važna karika u školskoj i lokalnoj zajednici te da se njihov glas može i treba čuti.


Tehnička škola Virovitica